Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Οι Νέες Δέκα Εντολές (κατά Dawkins)

0 σχόλια
Στη χθεσινή εξαιρετική συζήτηση στη Λέσχη Ανάγνωσης για το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου Κάιν, προέκυψε μεταξύ άλλων και το ζήτημα του τι ηθικοί κανόνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντικαταστήσουν την ιουδαιοχριστιανική ηθική.

Στο βιβλίο του Η περί Θεού αυταπάτη, ο Ρίτσαρντ Ντόκινς παραθέτει τις εξής "εντολές" που βρήκε σχεδόν τυχαία στο Διαδίκτυο - ήταν οι πρώτες που προέκυψαν στην αναζήτηση "νέες δέκα εντολές" (new ten commandments). Ο συγγραφέας θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ομοιότητα στους ηθικούς κανόνες που κωδικοποιούνται από διάφορα άτομα και οργανισμούς.

1. Μην κάνεις στους άλλους ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν.
2. Σε όλες σου τις πράξεις, πάσχιζε να μην κάνεις κακό.
3. Να φέρεσαι στους συνανθρώπους σου, στα άλλα έμβια όντα και γενικά σε όλο τον κόσμο, με αγάπη, ειλικρίνεια, αφοσίωση και σεβασμό.
4. Μην παραβλέπεις το κακό ούτε να αποφεύγεις να απονέμεις δικαιοσύνη, αλλά πάντα να είσαι έτοιμος/η να συγχωρείς τα αδικήματα όταν αυτός/ή που τα διαπράττει ομολογεί αβίαστα και μετανιώνει ειλικρινά.
5. Ζήσε τη ζωή με χαρά και θαυμασμό.
6. Πάντα προσπάθησε να μαθαίνεις κάτι καινούργιο.
7. Να εξετάζεις τα πάντα. Να ελέγχεις πάντα αν ιδέες σου συμφωνούν με τα γεγονότα και να είσαι έτοιμος/η να εγκαταλείψεις και την πιο προσφιλή σου πίστη αν δεν συνάδει με την πραγματικότητα.
8. Ποτέ μη λογοκρίνεις ούτε να αποστρέφεσαι όσους έχουν διαφορετική γνώμη. Πάντα να σέβεσαι το δικαίωμα των άλλων να διαφωνούν μαζί σου.
9. Να έχεις τις δικές σου ανεξάρτητες απόψεις με βάση τη δική σου λογική και εμπειρία. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να γίνεται τυφλό υποχείριο κανενός.
10. Να αμφισβητείς τα πάντα.

Ο Ντόκινς λέει  ότι στις δικές του Νέες Δέκα Εντολές θα επέλεγε κάποιες από τις παραπάνω και θα προσέθετε τις παρακάτω:

1. Απολάμβανε την ερωτική σου ζωή (εφ' όσον δεν βλάπτει κανέναν) και άσε τους άλλους να απολαμβάνουν κατ' ιδίαν τη δική τους, όποιες κι αν είναι οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις, οι οποίες καθόλου δεν σε αφορούν.
2. Μην κάνεις διακρίσεις ούτε να καταπιέζεις με βάση το φύλο, τη φυλή ή (όσο είναι δυνατό) το είδος.
3. Μη γεμίζεις το μυαλό των παιδιών σου με δογματικές ιδέες. Μάθε τα πώς να σκέφτονται μόνα τους, πώς να αξιολογούν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, πώς να διαφωνούν μαζί σου.
4. Να αξιολογείς το μέλλον σε χρονική κλίμακα που ξεπερνά την περιορισμένη δική σου ζωή.

[Χρησιμοποίησα τη δική μου μετάφραση των παραπάνω εντολών.]

Share/Bookmark

Σχόλια

Ετικέτες