Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, EKEBI και Λέσχες Ανάγνωσης

0 σχόλια
Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Σε αυτό το μείζον για την Ελλάδα πολιτιστικό γεγονός που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, έδιναν κάποτε το ετήσιο ραντεβού τους εκπρόσωποι των Λεσχών Ανάγνωσης από όλη την Ελλάδα. Μάταια πια θα ψάξετε να βρείτε κάποια εκδήλωση που να αφορά άμεσα τις Λέσχες, εκτός από μια συζήτηση περί συμμετοχής τους στις σχολικές βιβλιοθήκες (πιθανότατα αναφέρεται σε σχολικές λέσχες ανάγνωσης).

Η ιδέα περί δημιουργίας Λεσχών Ανάγνωσης είχε προωθηθεί από το ΕΚΕΒΙ πριν μερικά χρόνια. Στην αρχή, προσκαλούνταν στην Έκθεση οι συντονιστές των Λεσχών - τους καλύπτονταν μάλιστα τα έξοδα διαμονής. Οι δύο μέρες της δωρεάν διαμονής έγιναν μία, μέχρι που πέρυσι - λόγω κρίσης - κόπηκε κι αυτή. Αυτό εν μέρει το καταλαβαίνω. Αλλά το να κοπούν οι συναντήσεις των Λεσχών τι λόγος υπήρχε;

Οι Λέσχες Ανάγνωσης έτσι κι αλλιώς λειτουργούν αυτόνομα. Πολλά από τα μέλη τους δεν επιθυμούν καν να είναι υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ. Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτός ο άτυπος συντονισμός ήταν χρήσιμος. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα από κάποιες τέτοιες διαδικασίες θεσπίστηκε και ο θεσμός του Βραβείου Αναγνωστών, με πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ, και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τη συμμετοχή των Λεσχών σ' αυτό. Από κει και πέρα βέβαια δεν υπήρξε καμιά διάθεση από το ΕΚΕΒΙ ούτε να συντονιστεί - έστω και υποτυπωδώς - η δράση των Λεσχών, ούτε να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση για το πώς προχωράει ο θεσμός του Βραβείου Αναγνωστών. Πέρυσι, έγινε μια συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης Βόρειας Ελλάδας στην οποία φυσικά δεν προσκληθήκαμε. Μα ακόμη και να είχαμε προσκληθεί, η μέρα και ώρα (Παρασκευή 2:30 το μεσημέρι , αν θυμάμαι καλά) ήταν απαγορευτικές για τους μη Θεσσαλονικιούς εργαζόμενους. Εξάλλου, τι νόημα είχε ο συντονισμός δράσης ΜΟΝΟ της Βόρειας Ελλάδας!; Απλώς έπρεπε κάπως να κουκουλώσουν τις περικοπές - οι βορειοελλαδίτες δεν θα χρειάζονταν έξοδα διαμονής!

Τελικά, ας αποφασίσουν οι υπέυθυνοι του ΕΚΕΒΙ: θέλουν να επαίρονται ότι έχουν υπό την αιγίδα τους τις Λέσχες Ανάγνωσης; Τότε ας αναλάβουν και τις ευθύνες του πράγματος. Αν θεωρούν ότι υπερβάλλουμε, ας μας θυμίσουν ΜΙΑ πρωτοβουλία που πήραν τα τελευταία δύο χρόνια σ' αυτή την κατεύθυνση. Εμείς από τη μεριά μας θα τους υπενθυμίσουμε ότι κατ' επανάληψη τους έχουμε στείλει (όπως και άλλες Λέσχες) ενημερωτικά μέιλ για τα βιβλία που διαβάζουμε ως Λέσχη χωρίς να υπάρξει ενημέρωση των καταστάσεων που βρίσκονται στον ιστότοπό τους. Τους ενημερώσαμε (και τηλεφωνικά) για την ύπαρξη του ιστολογίου μας, αλλά ποτέ δεν προστέθηκε στους συνδέσμους του δικού τους [με τι κριτήρια επιλέγονται οι Λέσχες που αποκτούν σύνδεσμο;]. Ε, επιτέλους ας καθαρίσει το τοπίο!

Share/Bookmark

Σχόλια

Ετικέτες